Перспективи і виклики для впровадження реформ обговорили у Харкові

18 жовтня 2019 року у Харкові відбувся форум «Реформи в Харкові: успіхи і виклики», який організували представники Харківської реформаторської коаліції та місцевого осередку Української академії лідерства. Учасники заходу обговорювали результати роботи коаліції впродовж 2018-2019 років за напрямками «Відкрита рада», «Нова школа» і «Доступний простір». Також коаліціянти презентували успіхи у співпраці з представниками окремих департаментів і управлінь Харківської міської ради та Харківської обласної державної адміністрації.

Про коаліції як інструмент просування реформ розповіла  Олена Рибій, програмна менеджерка з розвитку мереж та коаліцій “Долучайся!” (USAID/ENGAGE).

 «Реформи в Україні є даністю. Вони відбуваються: десь повільно, десь більш динамічно, десь — на вимогу громадянського суспільства або міжнародної спільноти. Іноді вони трапляються завдяки політичній волі. Але один елемент завжди незмінний: реформи супроводжуються нерозумінням та недовірою з боку громадян.” — зазначила Олена.

Регіональний координатор РПР,  Іван Омелян вкотре закликав до об’єднання зусиль громадських організацій для кращого розвитку їх адвокаційної потужності. «Інколи заради хороших змін можна й треба об’єднувати максимальну кількість людей». — наголосив Іван.Проте часто наріжним каменем залишається незацікавленість громадян у реформах, які відбувається. Як це виправити?

Про один зі шляхів подолання цієї проблеми розповів Майкл Щур. Відомий блогер та журналіст вважає що “еdutainment”, тобто навчання у формі розваги,   є хорошим інструментом в процесі популяризації реформ. За словами Майкла: “Єдиний шлях,як заходити до аудиторії зі складними речами — робити це через її інтереси. Формула приблизно як у виробників вітамінів. Абсолютно несмачну середину запоковуєте в якусь солодку оболонку, яка допомагає це переварити”.

 

 Під час форуму учасники окреслили коло проблемних питань за напрямками, з якими працює коаліція, а саме: «Відкрита рада», «Доступність простору» й «Нова школа». Вони, безумовно,потребують втручання громадськості і органів місцевого самоврядування задля їх комплексного вирішення.