Новини

Співробітництво – головна передумова для розвитку міст та регіонів

Впровадження децентралізації здійняло подекуди спротив і непорозуміння, а подекуди – стала основою для економічного та культурного зросту в регіоні. На питання в чому ж секрет децентралізації та що стає запорукою розвитку відповідали під час семінару “Просто про складне: що децентралізація змінить у містах?” в Кривому Розі.

Важливим є розуміння того, що головні цілі реформи – покращити якість життя людини незалежно від регіону чи місця проживання, та сформувати ефективну місцеву владу, яка матиме необхідні для цього повноваження і ресурси. Реалізація цих цілей неможлива без активного включення мешканців у громадське життя міста або села.

“Об’єднання мешканців навколо спільних цілей та активні дії для досягнення цих цілей робить їх видимими для органів місцевого самоврядування та стимулює чиновників рахуватися з думкою громадськості”, – коментує необхідність об’єднання експерт Реанімаційного Пакету Реформ та директор аналітико-дослідницького центру “Інститут міста” Олександр Сергієнко.

Власне, децентралізація надала більше повноважень та ресурсів на місця, що має стимулювати громади до об’єднання та співпраці заради покращення якості життя людей. Яскравим підтвердженням намірів держави розвивати громади є розмір підтримки громад за останні 5 років, яка зросла з 0,5 млдр. грн. у 2014 році до 20,75 млрд. грн. у 2019 році.

Крім того, об’єднуватися громади можуть у реалізації спільних проектів за фінансової підтримки Державного фонду регіонального розвитку. Зміст проекту визначають самі громади, таким проектом може бути налагодження системи вивезення сміття або реконструкція комунікаційних мереж. На жаль, існує думка, що така співпраця можлива тільки між ОТГ, проте навіть міста можуть співпрацювати з сусідніми громадами та реалізовувати спільні проекти. Це – один з варіантів імплементації реформи у Кривому Розі, де місто має нагоду налагоджувати системну співпрацю з сусідніми ОТГ.

Інша можливість, яка буде об’єднувати містян на шляху до покращення якості життя людей у місті – стратегія розвитку міста. Хто має скласти таку стратегію та хто буде її реалізовувати? Безумовно, громадськість спільно з органами місцевого самоврядування. За словами мешканців Кривого Рогу складання такої стратегії ускладнюється саботажем діалогу від чиновників. Проте, як наголошує експерт, у разі, якщо спільні дії містян будуть дійсно злагодженими та системними – влада не матиме іншого виходу, окрім як дослухатись до мешканців міста.

Підсумовуючи, реалізація реформи повністю залежить від спільної роботи громади на усіх рівнях та уміння користуватися наданими ресурсами. А використання інструментів, які надаються реформою – забезпечує системні кроки на шляху до розвитку якісних умов для життя.