Врятувати Південний Буг: в Миколаєві презентували Дорожню карту реформ

Річки — це справжні артерії Миколаєва, які надзвичайно важливі для економіки та екології міста, тому у 2019 році в була ухвалена «Концепція розвитку річок та маломірного судноплавства в місті Миколаєві на 2019–2030 роки». А зараз триває процес розробки цільової Програми розвитку річок і маломірного судноплавства до 2023 року та організовуються публічні заходи на екологічну тематику. Про це йшлося під час публічного обговорення Дорожньої карти реформ за напрямом «Екологія» в Миколаєві 26 березня.

Заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков висловив занепокоєння екологічним станом річок Південний Буг та Інгул, зазначивши, що збереження річок і довкілля — це «наша спільна відповідальність і наш обов’язок зробити все, щоби дітям і нащадкам не було соромно за нас і наше ставлення до природи».

Миколаїв має позитивний досвід залучення громадян до ухвалення управлінських рішень, звертає увагу експерт коаліції Миколаївської регіональної платформи реформ, голова Української Асоціації Центрів Підтримки Бізнесу Артем Ващиленко.

«Саме в Миколаєві сьогодні працює Мережа громадських рад, яка включає в себе експертно-громадську раду, що працює з 2010 року, 4 галузеві ради. Це є можливістю для активної частини громади Миколаєва впливати на ухвалення рішень, ініціювати формування міських політик і брати участь у підготовці рішень для місцевого самоврядування. Саме на цих майданчиках свого часу була розроблена «Концепція річок та маломірного судноплавства», яку потім затвердили на сесії міської ради», — пояснює експерт.

Співавтором цієї Концепції була Спілка підприємців Миколаєва, яку очолює Валерій Вєтров. Наприкінці 2018 року 22 громадські об’єднання Миколаївської області об’єдналися в Миколаївську регіональну платформу реформ для прискорення впровадження реформ у місті. МРПР — це незалежна регіональна коаліція громадських організацій, яка сьогодні налічує 23 громадські об’єднання. З березня 2021 року МРПР долучилася до проєкту «Найкращі практики місцевого самоврядування» за що фінансується в Україні Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. МРПР долучилася до розробки ДКР за трьома напрямами: екологія, транспорт і місцева демократія.

Розвиток судноплавства в Миколаєві не має йти врозріз екологічному стану наших водних артерій, наголошує Голова постійної комісії Миколаївської обласної ради з питань екології, охорони довкілля, раціонального природокористування, туризму та рекреації Алла Ряжських.

«Ріки дрібніють, бо вирубуються зелені насадження на їхніх берегах, забудовуються прибережні зони, не дотримується законодавство щодо природоохоронної зони, яка має бути не меншою за 200 метрів. Це все є причиною того, що Південний Буг втрачає свою місію — бути основною водною артерією прісної води області. Також проблемою є замулення, яке впливає на стан водокористування в області. Топ забруднювачів каналів очолюють наші аграрії. Розорені прибережні зони та порушення методики застосування агрохімікатів призводять до того, що значна їх частина потрапляє до водних об’єктів. На превеликий жаль половину забруднених вод генерують також і підприємства нашого ЖКГ», — пояснює Ряжських.

Забруднення річок є однією з найгостріших екологічних проблем Миколаєва, запевняє представник Громадської ради при Державній регуляторній службі України та експерт коаліції МРПР Валерій Вєтров.

«Було виявлено пляму з нафтопродуктів, яка нанесла збитків, за різними підрахунками екологів, на 150 тисяч грн. Також кожного літа ми спостерігаємо за цвітінням рік і замором риби — це є наслідком шкідливих викидів у воду. Тому метою нашої зустрічі є два основні завдання: по-перше, скласти список осіб, хто хотів би приділяти час цій проблеми, по-друге, почути пропозиції. Наше завдання — залучити якомога більше осіб до обговорення та пошуку шляхів вирішення цієї проблеми», — наголошує експерт.

Заслужений природоохоронець України, Заступник голови Національного екологічного центру України Олег Деркач повідомив про сучасний стан водойм і прибережних зон Миколаєва та запропонував шляхи їх покращення:

  • реконструкція міських очисних споруд каналізації;
  • будівництво та облаштування полігонів твердих побутових відходів;
  • винесення в натуру прибережних захисних смуг річок та їхнє впорядкування;
  • ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ;
  • відмова від використання миючих засобів із вмістом фосфатів;
  • забезпечення участі громадськості в розробці та впровадженні місцевих екологічних планів дій;
  • посилення контролю за підприємствами-забруднювачами;
  • проведення громадських кампаній та роз’яснювальної роботи з населенням, спрямованих на підвищення екологічної свідомості;
  • облаштування організованих місць відпочинку біля водних об’єктів.

Після ознайомлення з фактичним екологічним станом річок Південний Буг та Інгул Валерій Вєтров озвучив 10 пропозицій до ДКР:

  1. проведення експедиції з обстеженням річок та оформленням відповідних документів, фото- та відеоматеріалів;
  2. створення переліку підприємств, що забруднюють річки для направлення відповідних матеріалів до відповідних екологічних органів та служб;
  3. моніторинг і контроль за проведенням відповідними установами гідрологічних вимірювань для встановлення дійсної ситуації зі станом забруднення річок і постійного моніторингу;
  4. створення електронного порталу для контролю за забрудненням річок і прибережних зон для оперативного реагування відповідними контролюючими органами та службами;
  5. розробка заходів щодо будівництва, реконструкції чи ремонту споруд для очищення стічних вод, системи роздільної каналізації, каналізаційних мереж i споруд на них;
  6. розробка заходів щодо будівництва, реконструкції та облаштування полігонів твердих побутових відходів, мiнiмiзацiї, утилізації та переробки промислових i побутових відходів;
  7. розробка заходів щодо рекультивації порушених земель і територій полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ), що розміщуються поблизу прибережних зон;
  8. внесення пропозицій про спонукання до будівництва каналізаційних стоків і септиків у приватному секторі міста;
  9. вжиття заходів щодо будівництва та облаштування складів добрив і отрутохімікатів із дотриманням санітарних та екологічних норм;
  10. організація та здійснення робіт з екологічної освіти, проведення науково-практичних конференцій і семінарів, конкурсів та інших заходів щодо пропаганди екологічних знань, друк поліграфічної продукції з екологічної тематики. Проведення роз’яснювальної роботи з населенням через ЗМІ (телебачення, радіо, інтернет, друковані видання).

Для збору пропозицій щодо перспектив вирішення екологічних проблем рік Південний Буг та Інгул була розроблена гугл-форма, до якої всі охочі протягом тижня можуть додавати пропозиції. Надана інформація буде долучено до розробки проєкту ДКР за напрямом «Екологія».

Цей захід був організований Миколаївською регіональною платформою реформ разом із Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у рамках програми «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.